Rabbits baseball

Baseball Academies

‘Stichting Baseball Academy Kennemerland’ geeft net als de andere drie Baseball Academies in Nederland uitvoering aan het KNBSB beleid om de honkbalsport per regio te bevorderen door middel van honkbalscholen. Dat betekent dat de beste jonge honkballers uit de regio Kennemerland onder verantwoordelijkheid van de KNBSB worden geselecteerd en binnen de honkbalschool worden opgeleid. De talenten trainen professioneel en spelen wedstrijden op topniveau, waardoor zij zich optimaal ontwikkelen. Na hun opleiding binnen de honkbalschool stromen de talenten uit naar de deelnemende topsportverenigingen, of vervolgen zij hun opleiding in de USA.

Baseball Academy Kennemerland is hiernaast in de regio actief op scholen en bij verenigingen, zodat ook de breedtesport profiteert van de honkbalschool.

Sinds november 2011 voert de Academy in opdracht van KNBSB het regionale Beeball project uit. De honkbalschool onderhoudt nauwe banden met het onderwijs in Kennemerland. In samenwerking met de Stichting Topsport Kennemerland en de Dunamare Onderwijsgroep wordt gewerkt aan het realiseren van een Talent Topsport School (voorheen ‘LOOT’ school genaamd) binnen de regio Kennemerland.

Baseball Academies in de ‘Elite Leagues’ KNBSB

Rabbits
Kennemerland Rabbits
Rotterdam Unicorns
Rotterdam Unicorns
Bussum Scimitars
Bussum Scimitars
Amsterdam Diamonds
Amsterdam Diamonds

De Gemeente Haarlem heeft de uitvoering van haar beleid tot een serieuze aanpak van de ontwikkeling van Topsport in de regio ondergebracht bij de daartoe opgerichte ‘Stichting Topsport Kennemerland’. De verwachting is dat andere gemeenten zich bij de STK zullen gaan aansluiten. De Gemeente Haarlemmermeer ondersteunt eveneens het initiatief. Onderdeel van deze missie is ondersteuning van talentvolle jeugdtopsporters. De in 2008 opgerichte Baseball Academy Kennemerland is één van de eerste operationele initiatieven die mede dankzij de Stichting Topsport Kennemerland tot stand is gekomen. De Stichting Topsport Kennemerland heeft tijdens de Haarlemse Honkbalweek een convenant gesloten met scholen uit het Voortgezet Onderwijs (de Dunamare Groep met 21 regionale scholen), het MBO (ROC Nova College), het HBO (InHolland) en tenslotte het WO (Vrije Universiteit). Daarmede is het onderwijs gekoppeld aan o.a. de Baseball Academy.

Het eerste initiatief om honkbaltalenten uit een regio te bundelen kwam van de huidige Bondscoach van het Nationale A-team Robert Eenhoorn. Ex-Major Leaguer Eenhoorn stichtte in 2000 de eerste honkbalschool in Rotterdam onder de naam ‘Unicorns’.

Later volgden er in combinatie met zgn. ‘LOOT-scholen’, meerdere Baseball Academies in het land. Haarlem zag een eerdere poging om dit goede voorbeeld te volgen stranden. Honkbalscholen zijn echter succesvol in het opleiden van talent en de regio Kennemerland kon daarom niet achterblijven. De KNBSB ondersteunt dan ook de oprichting van deze nieuwe honkbalschool en stelt strenge criteria om de kwaliteit te waarborgen. Zo dienen spelers tot de nationale top in hun leeftijdscategorie te behoren of deel uit te maken van regionale selecties. En de honkbalschool dient uiteraard de beste faciliteiten en begeleiding te bieden. Dat gaat de Baseball Academy Kennemerland realiseren.

Het vernieuwde Pim Mulier honkbalcomplex met de nieuwe speciale honkbalindooraccommodatie was daartoe de locatie bij uitstek. Eind september 2008 vonden onder leiding van de KNBSB de selecties plaats voor de eerste twee ‘Rabbit’-teams, waarna direct in november werd aangevangen met de eerste zaaltrainingen.

Spelers die zijn geselecteerd trainen en spelen bij de daartoe speciaal als Baseball Academy opgerichte honkbalvereniging ‘H.C. Kennemerland Rabbits’. De vereniging kent alleen leden in de leeftijd van 11-17 jaar en het lidmaatschap duurt maximaal 5 jaar.

Deze Aspiranten -en Junioren ‘Rabbits’ maakten met ingang van het seizoen 2009 hun debuut in de nieuwe en speciaal voor de Academies ingerichte landelijke Instructional Leagues van de KNBSB. De Aspiranten Rabbits werden in dit debuutjaar kampioen in hun klasse. In 2010 werd een naamsponsor gevonden voor de Baseball Academy waardoor de teams de komende jaren als  ‘Kennemerland Rabbits’ uitkomen in de competitie.