Op dinsdag 4 mei overleed op 93-jarige leeftijd Willem Oosterhof, de in Haarlemse kringen zeer bekende (ere)voorzitter van Kinheim. Naast het werk bij ‘zijn’ Kinheim vervulde hij talloze bestuursfuncties in de meest uiteenlopende organisaties. Voor de Baseball Academy Kennemerland mag hij worden gezien als grondlegger omdat hij in 2002 het initiatief nam de ‘Haarlemse Honkbalschool’ op te richten. Samen met KNBSB, de Gemeente Haarlem, de Rotterdamse Honkbalschool en van de Haarlemse honkbalclubs vooral DSS resulteerde dat in de ‘Haarlem Fourteens’, die onder leiding van Marcel Joost (met zijn rugnummer 14!) als Technisch Manager extra trainingen en wedstrijden voor talentvolle spelers organiseerden. Veel aandacht besteedde Oosterhof aan de mogelijkheden om ook in Haarlem een LOOT-school te vestigen. Twee jaar later strandde het initiatief door gebrek aan financiering en de afwijzing van de Stichting LOOT. Een dikke stapel goed geordende dossiermappen bleef over, alsmede een brandende ambitie bij Willem om vroeger of later toch zijn initiatief nieuw leven in te blazen.

Als jong honkballertje woonde ik tegenover hem vlakbij het nieuwe Pim Mulier honkbalstadion en later kwam ik hem weer tegen bij Kinheim waar ik in de 70-er jaren in de Hoofdklasse voor mocht uitkomen. Hij was een legendarische voorzitter en organisator en een zeer prettig mens om mee om te gaan. Na mijn actieve honkbaljaren vervulde ik gaandeweg meer vrijwilligerstaken bij Kinheim en was vanaf 2005 voorzitter van de Technische Commissie. In die rol werd ik steeds vaker met mijn collega TC-ers ‘gestalkt’ door Oosterhof om hem te helpen met zijn honkbalschoolinitiatief. In 2007 kon ik niet langer aan de zijlijn blijven en na een aantal lange praatsessies bij hem thuis kreeg ik die stoffige stapel dossiermappen mee en als aanmoediging een klap op mijn schouder: ’succes!’. Na een jaar lang praten met iedereen die iets voor de op te richten Academy voelde of kon betekenen werd Willem’s lang verwachtte wens bewaarheid en was de Baseball Academy Kennemerland in oktober 2008 een feit. En in het voorjaar van 2009 stond de eerste lichting Rabbits op het veld. Dat was zonder al het grondwerk van Willem Oosterhof, zijn bestuurlijke kennis en overtuigingskracht nooit het geval geweest. Kortom: zonder Wim Oosterhof geen Rabbits!

Er zal de komende tijd ongetwijfeld veel aandacht worden besteed aan het overlijden van Wim Oosterhof en meer dan terecht. Een prachtige leeftijd, een prachtig leven en veel mensen en organisaties hebben warme en mooie herinneringen aan hem en zijn vele verdiensten. Het leek mij van belang om ook Willem’s onmisbare bijdrage aan de Academy in herinnering te brengen.

Hij laat zijn lieve vrouw Hennie en zoons Willem jr. en Onno achter: gecondoleerd en sterkte!

Willem, rust zacht!

Ron Vader

Oprichter Baseball Academy Kennemerland en sinds dit jaar ere-lid.